Veel gestelde vragen

Bekijk hieronder alle meest gestelde vragen.

Vragen over leverbaarheid etc.

Kan ik online bestellen?

Je kunt bij ons bestellen aan de hand van onze prijs/bestellijst of gewoon een mail sturen met de artikelen en aantallen die je wenst. We hebben geen online bestelmogelijkheid.

Vanaf welke bedrag kan ik bij jullie bestellen?

Je kunt bij ons bestellen vanaf een inkoopwaarde van 500 euro per keer. Bij dit minimale bestelbedrag bezorgen wij de goederen gratis (franco). Je kunt bij ons niet minder bestellen dan 500 euro, ook niet als je komt afhalen.

Kan ik een kleinere hoeveelheid bestellen en afhalen?

Nee, helaas kun je bij ons niet afhalen. Het minimale bestelbedrag is 500 euro en de goederen worden dan gratis, zonder verzendkosten bij je afgeleverd.

Wat zijn de minimale bestelhoeveelheden van een product?

De minimale bestelhoeveelheden van een product is de inhoud van de doos waarin het product verpakt is. Wij noemen dat een colli (een doos). De meeste producten zijn verpakt per 6 stuks. Je vindt de aantallen op onze website, als informatie bij het product, ‘inhoud per doos’.

Verkopen jullie ook bag-in-box wijn?

Nee, wij hebben geen bag-in-box wijnen. De reden hiervoor is, dat er aan de binnenzijde vaak plastic wordt gebruikt wat ervoor zorgt dat de wijn minder lang houdbaar is. Hierdoor wordt de wijn niet lekker als die iets te lang ligt. Daarnaast is het om prijstechnische redenen beter om onze wijnen met een adviesprijs van  3 flessen voor €11,- te kopen, dat is meestal nog goedkoper (en lekkerder) dan een bag-in-box. 

Verkoopt Natrada biologisch afbreekbaar vaatwasmiddel en glansspoelmiddel?

Natrada heeft geen was- en reinigingsmiddelen. We hebben wel handzeep in pompjes (handenwas).

Zijn Urtekram No Perfume serie en Purple Lavendel lijn nog verkrijgbaar?

De No Perfume serie wordt per 1-1-2022 vervangen door de Find Balance - geurvrij serie (dat is een één op één vervanging). Alle producten hebben een verbeterde receptuur.

De Purple Lavendel lijn wordt per 1-1-2022 vervangen door de Tune In-Soothing Lavender serie (dat is een één op één

vervanging). Alle producten hebben een verbeterde receptuur.

 De vervangers voor de Urtekram producten zijn helaas duurder dan de voorgangers. E.e.a. heeft te maken met dat de receptuur die behoorlijk radicaal gewijzigd is t.o.v. de vorige serie. Deze receptuur wijziging heeft gezorgd voor betere waskracht, betere geur, maar vooral ook voor een product dat veel prettiger in het gebruik is. Nadeel is dat de nieuwe receptuur duurdere ingrediënten kende, waardoor de prijzen zijn verhoogd.

 Alle producten zijn vanaf die tijd te bestellen bij Natrada door winkels en groothandels.

 Persbericht:

 Urtekram vernieuwt No Perfume en Lavendel lijnen

De Urtekram No Perfume serie wordt al jaren geroemd om haar anti-allergische eigenschappen. De serie, onder andere bestaande uit, shampoo, conditioner, bodylotion en deodorant, krijgt vanaf 1 januari 2022 een nieuw jasje en een vernieuwde samenstelling. Uiteraard zijn de nieuwe producten ook gecertificeerd door Ecocert COSMOS organic, Vegan en allergie gecertificeerd. De Lavendel serie wordt ook in het nieuw gestoken en kent net als de No perfume een verbeterde samenstelling.

Ramon van Huffelen (importeur van Urtekram): ‘Aan de nieuwe samenstelling is lang door Urtekram gewerkt, maar het resultaat mag er zijn. Het haar wordt duidelijk zachter bij het gebruik van de nieuw producten. Verder zijn de haren makkelijker doorkambaar door de nieuwe formulering. Het lijkt een kleine stap, maar het is een grote stap vooruit, omdat veel ingrediënten die in een conventioneel producten zitten in een gecertificeerd product niet mogen worden gebruikt. Met deze (duurdere) formuleringen liggen gecertificeerde cosmetica en conventionele verzorgen producten qua gebruiksvriendelijkheid op hetzelfde niveau. Het gevoel en de textuur van de beide lijnen zijn sterk verbeterd.’

Er is gekozen voor een wat vriendelijkere look and feel waardoor de lijnen een verfijndere uitstraling op het schap hebben. Daarnaast is er een sterkere wellness associatie. De nieuwe lijn Find Balance - Geurvrij bestaat uit de volgende producten;

 

Find Balance - geurvrij- gevoelige huid Shampoo

Find Balance - geurvrij- gevoelige huid Shampoo 500 ml

Find Balance - geurvrij- gevoelige huid Body Wash

Find Balance - geurvrij- gevoelige huid hand wash

Find Balance - geurvrij- gevoelige huid Conditioner

Find Balance - geurvrij- gevoelige huid Body Lotion

Find Balance - geurvrij- gevoelige huid Hand Cream

Find Balance - geurvrij- gevoelige huid Creme Deo

Find balance - geurvrij- gevoelige huid zeep

Find Balance - geurvrij- gevoelige Huid Body Wash

 

De nieuwe lavendel Tune-In – Soothing Lavender bestaat uit de volgende producten;

 

Tune In-Soothing Lavender Hand Zeep

Tune In-Soothing Lavender Hand Crème

Tune In-Soothing Lavender Body Lotion

Tune In-Soothing Lavender Body Wash

Tune In-Soothing Lavender Shampoo 500 ml

Tune In-Soothing Lavender Shampoo

Tune In-Soothing Lavender Conditioner

Tune In-Soothing Lavender Body Wash

Tune In-Soothing Lavendel Stukje Zeep

Tune In-Soothing Lavendel Body scrub

Tune In-Soothing Lavendel Body Olie

Tune In Soothing  Lavender Crème Deodorant

 

Zijn de Urtekram Green Matcha producten nog leverbaar?

Nee, de Green Matcha producten van Urtekram zijn door Urtekram gesaneerd (uit het assortiment gehaald). Ze worden wereldwijd niet meer verkocht. De vervanger hiervoor zijn de nieuwe lijnen van Urtekam. De Rise and Shine Spicy Orange Blossom, de Blown Away-Wild Lemongrass, Soft Wild Rose - Dare to Dream en Sweet Ginger Flower - Start Over.

Is de Aloë Vera anti-roosshampoo van Urtekram nog verkrijgbaar?

Door Urtekram is besloten de 15040 Aloë Vera Shampoo (Anti-roos) 250 ml en de 15041 Aloë Vera Shampoo (Anti-roos) 500 ml uit het assortiment te nemen. De reden daarvoor is, dat er twee andere producten zijn die, naast een betere samenstelling, dezelfde werking hebben. De 15040 en de 15041 zijn dan ook vervangen voor de 15522 Sweet Ginger Flower - Start Over, shampoo tegen roos en de 15523 Sweet Ginger Flower - Start Over, shampoo tegen roos 500 ml.

Productvragen

Zijn alle Urtekram verzorgingsproducten afbreekbaar in de natuur?

Ja, het gehele Urtekram assortiment is 100% afbreekbaar in de natuur.

Wat is de pH waarde is van de Urtekram vloeibare zepen en shampoo?

De pH waarde van alle shampoos en vloeibare zepen van Urtekram is 5-6, dat is de pH waarde die je vindt op een gezonde huid.

Wat is de pH waarde van de vaste Urtekram zeep?

De pH waarde van de vaste blokjes zeep van Urtekram is ongeveer 9, bij een lagere pH waarde zou de zeep niet werken en te vet zijn. 

Zitten er siliconen in Urtekram shampoo?

Nee Urtekram producten bevatten geen siliconen.

Bevat Urtekram shampoo palmolie?

Urtekram gebruikt zelf gebruikt geen palmolie bij de productie van persoonlijke verzorging, maar palmolie is kan wel een onderdeel van een grondstof zijn die Urtekram gebruikt. Urtekram producten bevatten dus wel palm olie derivaten, ze maken 10% uit van het totaal product. Urtekram is daarom lid van de RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). De RSPO heeft een reeks milieu en sociale criteria ontwikkeld waaraan bedrijven moeten voldoen om de negatieve impact van palmolieteelt op het milieu en de gemeenschappen in palmolieproducerende regio's tot een minimum te beperken.

Urtekram is RSPO lid sinds 2014, de datum 2017 komt ook in het RSPO systeem voor, dit komt door de naamswijziging van de moedermaatschappij van Urtekram naar Midsona: https://www.rspo.org/members/6559/Midsona-Danmark-AS

Als je kijkt naar alle verschillende ingrediënten die Urtekram gebruikt dan, zijn er grofweg 107 die geen sporen van palmolie bevatten en 12 die palmolie derivaten bevatten, maar minder dan 10% van het totale ingrediënt.

Voor Urtekram is het niet mogelijk om 100% palmolie vrij te produceren, tenzij daarvoor aanpassingen zouden worden verricht in de kwaliteit, de werkzaamheid en de prijs van de producten. Daarvoor kiest Urtekram niet. 

 

Is de verpakking van Urtekram tandpasta gegarandeerd vrij van Bisphenol A en Ftalaten?

Ja, de verpakking van Urtekram tandpasta is gegarandeerd vrij van Bisphenol A en Ftalaten. 

Is de Urtekram shampoo Lavendel afbreekbaar in de natuur?

Alle ingrediënten in Urtekram Nordic Beauty producten zijn zorgvuldig geselecteerd en van 99-100 % natuurlijke oorsprong en de producten zijn zelf-conserverend. De formules zijn 100% biologisch afbreekbaar, veganistisch en gecertificeerd door Ecocert Cosmos Organic volgens de COSMOS-norm.

 

Wat is de houdbaarheid van de Speick zonnebrandlijn?

De zonneproducten van Specik hebben geen houdbaarheidsdatum.

Volgens de EU Cosmeticaverordening is een houdbaarheidsdatum op de verpakking alleen verplicht als een cosmetisch product minder dan 30 maanden houdbaar is. Onder houdbaarheidsdatum van een cosmetisch product wordt verstaan de datum tot waarop dit product, mits op de juiste wijze bewaard, zijn oorspronkelijke functie vervult of zijn specifieke eigenschappen behoudt en veilig is voor de consument.

Voor cosmetische producten met een minimale houdbaarheid van meer dan 30 maanden is de vermelding niet vereist. Voor deze is alleen de vermelding vereist hoelang het cosmetische product na opening veilig kan worden gebruikt zonder dat de consument daarvan schade ondervindt.

Voor de etikettering van het product wordt een symbool gebruikt dat een geopende crèmepot voorstelt, gevolgd door de periode in maanden (afkorting M).

De periode van gebruik na opening (PAO) varieert en hangt af van de productgroep. Zo hebben alcoholhoudende waters of alkalische zeepbars een hogere PAO dan bijvoorbeeld een roller, waar onzuiverheden of ziektekiemen via direct huidcontact in het product kunnen komen. Bij de bepaling van de PAO moet derhalve rekening worden gehouden met de complexiteit van de cosmetische produkten en het normale en redelijkerwijs te verwachten gebruik door de consument.

In de regel hebben de meeste producten echter een langere houdbaarheid dan aangegeven. De vermelding van de houdbaarheid na opening moet de consument helpen om de periode (van veilig gebruik) beter in te schatten.

De houdbaarheid van elk product wordt intern bepaald aan de hand van een stabiliteitstest op lange termijn. Dit houdt in dat de producten worden belast door ze afwisselend bloot te stellen aan schommelende temperaturen en ook aan UV-licht.

Voor onze zonnefilters werken wij uitsluitend met minerale filters. Deze hebben een goede opslagstabiliteit. Een indicatie of het zonbeschermingsproduct nog in orde is, wordt soms ook gegeven door de consistentie. Zonnebrandmiddelen die niet homogeen zijn of zich hebben afgescheiden, mogen niet meer worden gebruikt.

 

Is het waar dat kaliumaluin aluminium bevat?

Het is waar dat kaliumaluin aluminium bevat, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld aluminiumchloorhydraat is het een mineraal dat de poriën op geen enkele wijze afsluit, het vermindert slechts de geur zonder het zweet te blokkeren.
Wat het zenuwstelsel betreft, wordt aluminium veilig geacht door het WCCV, dat een toxicologische analyse van het gebruik van aluminium in huidverzorgingsproducten heeft uitgevoerd. Zij stelden vast dat absorptie bijna onbestaand is en dat het in bepaalde concentraties veilig kan worden gebruikt.

Bevatten de Speick zepen titaandioxide?

Hieronder een uiteenzetting over titaandioxide in cosmetica en verzorgingsproducten door mevrouw Gans, Hoofd Labor van Speick naturkosmetik

 

Natrada vroeg mevrouw Gans of er een verbod te verwachten valt op het gebruik van Titaandioxide in cosmetica. Hieronder treft u haar antwoord aan, dat wij voor de leesbaarheid naar het Nederlands hebben vertaald.

 

Een algemeen verbod op titaandioxide, dat de aandacht heeft getrokken vanwege zijn giftige eigenschappen bij inademing, is momenteel niet te verwachten in cosmetica.

Titaandioxide wordt door Speick in enkele zepen gebruikt. Het gaat om de Bionatur Soap Bar Refresh & Relax, 7508 Plantenolie Arztseife, 5515 Badzeep Honing, 5518 Badzeep Karnemelk, 5634 Bionatur Soap Bar Hair & Body Kokos, 125g., Hartzeep wit, 5641 Witte Zeep, 5530 Melos bio Karnemelk zeep, 5532 Melos bio Lavendel zeep, Melos Rozen zeep wit, 5501 Melos karnemelkzeep, 5617 Wellness Soap, shower & bath, Lavendel und Bergamotte, 5651 Zeep engel,  5654 Zeep sneeuwvlok en de  Zeep springerle.

 

Titaandioxide is een mineraal pigment dat titaan bevat en dat van nature voorkomt als ilmeniet (titaanijzererts genoemd) of als rutiel, anataas of brookiet.

TiO2 is goedgekeurd voor natuurlijke cosmetica en wordt gebruikt om zepen witter te maken. Zeep zonder toevoegingen is min of meer gelig. Deze basis gele kleur van de zeep kan door toevoegingen zoals parfum, tijdens opslag worden versterkt en daardoor kunnen er vlekken ontstaan. Titaandioxide wordt gebruikt om een ​​constante witte natuurlijke kleur te garanderen zonder de zeep te verkleuren.

In het geval van gekleurde zepen wordt titaandioxide slechts in kleine hoeveelheden toegevoegd in de natuurlijke cosmetische kleurstoffen om de kleurglans te vergroten. Een ander natuurlijk wit pigment dat overeenkomt met natuurlijke cosmetica is niet beschikbaar.

We gaan graag dieper in op de beschikbare onderzoeken en de gezondheidsclassificatie van titaandioxide.

In 2017 ontdekten Franse onderzoekers dat langdurige orale toediening aan ratten kan leiden tot een verhoogde darmontsteking. Het was een puur academische studie waarin veel essentiële gezondheid gerelateerde factoren buiten beschouwing werden gelaten.

Een Zwitsers onderzoek uit 2017 wees uit dat nanodeeltjes gemaakt van titaniumdioxide acute darmontstekingen kunnen verhogen bij muizen met een verstoorde darmbarrière.

In een verklaring waarschuwde de BfR in 2010 dat nanodeeltjes van titaandioxide bij inademing mogelijk kankerverwekkend zouden kunnen zijn voor de mens.

Op 9 juni 2017 classificeerde het Europees Agentschap voor chemische stoffen ECHA, TiO2 als vermoedelijk kankerverwekkend bij inademing in de CLP-verordening (Classification, Labelling and Packaging) (Global Harmonised Classification of Chemicals) om werknemers te beschermen tegen mogelijke schade aan de gezondheid tijdens het hanteren ervan.

In september 2018 heeft de Europese Commissie voorgesteld om TiO2 in poedervorm en mengsels in poedervorm met één procent of meer titaandioxidedeeltjes (≤ 10 µm) in bijlage VI van de CLP-verordening (chemicaliën) op te nemen als vermoedelijke kankerverwekkende stoffen bij inademing (categorie 2, gelabeld GHS08 en H351).

Volgens de huidige risicoanalyse van het BfR (Federal Institute for Risk Assessment) is titaandioxide veilig.

In principe moeten beweringen over deze stof kritisch worden beoordeeld. Vaak zijn de beweringen te algemeen en niet wetenschappelijk verantwoord en worden er vaak ongefundeerde conclusies getrokken.

Houd er rekening mee dat alle verkregen gegevens gebaseerd zijn op basis van dierproeven met orale toediening en daarom niet één op één vergelijkbaar zijn op de mens. Zeker niet bij uitwendige toepassing op de huid, wat een goede barrière is. De onderzoeken en de resultaten betreffen meestal orale toediening in hoge doses aan ratten. De extrapolatie van de resultaten naar de mens is zeer controversieel, mede omdat je geen cosmetica eet.

De dosis maakt het gif, zei Paracelsus. De doseringen die hier voor orale toediening worden gebruikt zijn zo hoog, dat je normaal gesproken nooit zulke hoeveelheden titaniumdioxide in je leven zou binnenkrijgen, zelfs niet oraal als additief wanneer het in bijvoorbeeld medicijnen wordt gebruikt.

Bij inademing lopen alleen mensen die in het permanente titaniumdioxidestof staan, daadwerkelijk risico. Daarom zijn er overeenkomstige specificaties voor het werken met TiO2.

Volgens de Chemicaliënverordening moeten voor alle op de markt toegelaten grondstoffen alle toxicologische parameters worden bepaald en gedocumenteerd. Elke grondstof krijgt een registratienummer waarachter alle gegevens worden opgeslagen. Grondstoffen hebben een veiligheidsinformatieblad nodig met alle veiligheidsrelevante gegevens (ook voor de menselijke gezondheid) en de specificatie waarvoor ze zijn goedgekeurd voor gebruik.

Er is ook een EU-cosmeticaverordening waar alle fabrikanten zich aan moeten houden en bij niet-naleving moet het product uit de handel worden genomen. Er zijn lijsten met goedgekeurde ingrediënten, die allemaal zijn beoordeeld en geclassificeerd als onschadelijk door een wetenschappelijke instantie zoals het WCCV. Natuurlijk zijn er ook grondstoffen die op basis van wetenschappelijke beoordeling slechts in beperkte mate, of alleen voor bepaalde producten, of slechts voor een bepaalde gebruikersgroep gebruikt kunnen worden of beschikbaar zijn.

Daarnaast stelt de Vereniging van Natuurcosmetica, zoals in ons geval BDIH/Cosmos, strengere eisen aan de grondstoffen. Zie ook op https://www.cosmos-standard.org/cosmos-certification?lang=en.

Voordat een cosmetisch product op de markt mag worden gebracht, moeten er veel testen worden uitgevoerd en een dossier worden opgesteld. Een veiligheidsrapport met daarin een veiligheidsbeoordeling door een deskundige is verplicht. Alle mogelijkheden, inclusief kruisreacties op de menselijke gezondheid, komen hier aan bod. Alleen producten die deze positieve veiligheidsbeoordeling krijgen, mogen op de markt worden gebracht.

Al onze producten worden onderworpen aan een epicutane test, voordat ze worden gelanceerd. We hebben een dermatologisch allergologisch rapport en een beoordeling van "zeer goed" omdat de 30 mensen met een gevoelige huid geen reacties hebben ervaren tijdens de allergologische test.

De toevoeging van titaniumdioxide aan onze zepen is geen probleem omdat:

1. De gebruiksconcentratie in de zepen is erg laag

2. De verblijftijd op de huid is zeer kort. De zeep wordt weggespoeld.

3. De huid is een barrière die vreemde stoffen buiten houdt.

4. De zeep wordt niet gegeten.

5. Studies met orale inname van maximale doses bij dieren is niet vergelijkbaar met mensen

6. Titaandioxide zit vast in de zeep en kan niet worden ingeademd. Er is dus geen risico op kanker door inademing mogelijk.

7. We gebruiken geen nanomaterialen, dus geen titaniumdioxide in nanovorm (reactiever omdat de kleinste deeltjes een zeer groot oppervlak hebben). In het geval van nanodeeltjes moet dit op de verpakking worden vermeld met "nano".

We hopen dat we hebben bijgedragen aan een beter begrip van titaniumdioxide in cosmetica.

 

Bevat de Aloë Vera Gel van Urtekram parfum?

De gel bevat Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil (essentiële olie van sinaasappel) met als doel het product te laten geuren. Op het etiket staat "parfum" omdat mensen moeten weten dat het niet geurloos is. Er zit 1% geurstof in van natuurlijke herkomst.

Is beta-sitosterol van invloed op de gezondheid?


Beta-sitosterol heeft een zeer zwak oestrogeenachtig effect De hoeveelheid die de huid binnendringt is echter ongelooflijk laag.
Het is ook aanwezig in fruit en plantaardige producten zoals avocado's, rauwe amandelen, olijfolie en raapzaadolie.

Bevat Urtekram tandpasta microplastics?

Nee, de tandpasta bevat geen microplastics.

Waarom wordt er xylitol gebruikt in tandpasta?

Xylitol wordt om 2 belangrijke redenen aan al onze tandpasta's toegevoegd;

• Xylitol is een zoetstof die het gebruik van tandpasta prettiger maakt – vooral voor kinderen.

• Studies met verschillende soorten kauwgom hebben aangetoond dat Xylitol in vergelijking met andere zoetstoffen de vorming van tandplak beter vermindert dan andere zoetstoffen.

 Het is waar dat overtollige suikeralcoholen een laxerend effect kunnen hebben, maar de hoeveelheid die wordt gebruikt bij het tandenpoetsen zou dat niet moeten veroorzaken - zelfs niet als het kind het doorslikt.

 

Wordt er nanotechnologie gebruikt in de Speick zonnebrandproducten?

Nee, in de Speick Zonnebrandproducten wordt geen nanotechnologie gebruikt. De factor is op basis van Zincoxide die de huid niet wit maakt!

 

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement