Terug naar blog overzicht

Alle wijn is toch veganistische wijn? Bij Natrada wél!

Alle wijn is toch veganistische wijn? Bij Natrada wél!

Veganistische wijn. Dat is vreemd niet? Wijn is plantaardig en zou dus altijd veganistisch moeten zijn. Dat is niet helemaal waar. Even terug naar de basis. Wat is vegetarisme en veganisme ook al weer?

DE VEGETARIËR

Een vegetariër eet niets dat afkomstig is van dode dieren, simpel gezegd een biefstuk van een koe. Een vegetariër wil nog wel eens de verborgen dierlijke grondstoffen vergeten. Gelatine in drop is zo’n voorbeeld.

DE VEGANIST

Een veganist eet én gebruikt niets van zowel dode als levende dieren. Het gaat dus niet allen om die biefstuk maar ook om leren schoenen, lippenbalsem met bijenwas.

Maar hoe kan het zo zijn dat wijn soms wél en soms niet veganistisch is?

ALLE WIJN IS TOCH VEGANISTISCHE WIJN? MOOI NIET DUS!

Wijn is een plantaardig product van oorsprong. Maar tijdens de productie worden vaak dierlijke producten gebruikt. Ei is zo’n voorbeeld. Het wordt gebruikt om de wijn te klaren oftewel te filteren. Een andere dierlijke grondstof die gebruikt wordt om win te klaren is varkensvet.

LOBBY

Een aantal ingrediënten voor de bereiding van wijn kan een wijn dus niet veganistisch maken. Zoals de klaringsmiddelen albumine dat van kippeneiwit wordt gemaakt. Caseïne dat van melkeiwitten wordt gemaakt. Gelatine dat van botten wordt gemaakt en vislijm dat afkomstig is van de weke delen van vissen. Er is een sterke lobby vanuit de wijn producerende landen die liever hun wijn als een zuiver plantaardig product declareren. Er zijn echter nog tientallen stofjes die bij de wijnproductie gebruikt mogen worden om uiteindelijk van druiven wijn te maken.

Je zou het niet verwachten, maar ook een biologische boer mag een aantal van deze toevoegingen gebruiken. Minder stofjes dan in de conventionele landbouw en vaak ook in mindere hoeveelheden. Daarentegen doen de meeste biologische boeren het niet.

PRINCIPES

De meeste biologische boeren zijn biologische boer geworden uit principe en hebben niets meer vreemde toevoegingen aan hun wijn. De meeste wijnen van biologische boeren zijn dan ook veganistisch. Het klaren van de wijn gebeurd dan met betoniet (een mineraal), maar vaak ook door de wijnen rust te geven waardoor onzuiverheden vanzelf naar beneden zakken en worden afgetapt. Álle wijnen die Natrada in haar assortiment voert zijn veganistisch. Er zijn een paar leveranciers die het speciaal op hun flessen hebben gezet.

VOORBEELD WIJNMAKER

Eén zo’n wijnmaker is Mureda. Mureda heeft op alle wijnen het Vegan-logo staan. Ondanks dat de wijn wat duurder maakt (voor het logo moet worden betaald door de wijnmaker), heeft men besloten dit niet in de prijs door te rekenen. Daarom zijn de wijnen van Mureda nog steeds heel betaalbaar en wordt de Drágora bij veel winkels voor € 3.99 verkocht en vaak ook 3 voor € 11,- . Deze wijnen worden ook nog eens erg goed beoordeeld in de Omfietswijngids en De Grote Hamersma

RESUMEREND

Je kunt stellen dat veel biologische boeren veganistische wijn maken. Maar van de wijnmakers die het vegan-keurmerk op hun fles hebben staan weet je het zeker. Steeds meer mensen beginnen biologische wijnen te waarderen. Doordat de wijnboer minder mogelijkheden heeft om in te grijpen in het wijn-maakproces smaken de wijnen natuurlijker en minder ‘gemaakt’. Biologische wijnen hebben daarnaast nog meer pluspunten; bij biologische wijnen worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt die ingrijpen op de plant waardoor de wijn veel minder schadelijk is voor het milieu. Over op veganistische wijnen? Let dan op dat je ook de bubbels (champagne, cava, prosecco e.a.) veganistisch koopt. Datzelfde geldt voor dessertwijnen en alcoholvrije wijnen.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement