Terug naar blog overzicht

Wijn en spijs: Welke wijn drink ik bij rundvlees?

Wijn en spijs: Welke wijn drink ik bij rundvlees?

“Welke wijn kan ik drinken bij mijn eten?” Het is een vraag die we geregeld te horen krijgen. Bij het selecteren van een wijn is het belangrijk om eerst te kijken naar wat het hoofdonderdeel van de maaltijd is, en de wijn daar op af te stemmen. Ook de bereidingswijze is van invloed op uw wijnkeuze. Zo behoeft een gepocheerde vis soms een andere wijn dan wanneer u dezelfde vissoort bakt. Soms moet u uw keuze aanpassen doordat u gebruik maakt van bepaalde kruiden of sauzen.

Om u alvast een beetje op weg te helpen hebben we hieronder een aantal suggesties gedaan voor geschikte wijnen bij rundvlees. Ideaal voor bijvoorbeeld een diner met Pasen!

Wijn bij carpaccio

Carpaccio is voor velen een favoriet voorgerecht. Bij rundercarpaccio gaat het om de zachte maar pure smaak van het dungesneden rauwe vlees; dit vraagt om een wijn die dezelfde eigenschappen heeft. Zo kunt u kiezen voor een fruitige rode Dolcetto of een lekkere Chardonnay.

Of wat dacht u van een blend van Refosco, Cabernet Sauvignon en Merlot? Het aardse karakter van dit soort wijnen komt helemaal goed tot zijn recht wanneer u dan nog wat verse truffel over carpaccio raspt.

Wijn bij rund op de barbecue

Het is wellicht nog wat vroeg in het seizoen voor een barbecue, maar toch. Sommige mensen kunnen niet vroeg genoeg beginnen! Grilt u uw rundvlees op kolen, dan vraagt dit om een stevige wijn zoals een Piemontese Nebbiolio. Een specifieke aanrader is Domaine des Soulie Malbec rood. Bij op gas gegrild rundvlees volstaat een Piemontese Italiaanse die net even wat milder is, de Dolcetto.

Wijn bij biefstuk

Een mals biefstukje gaat er bij iedereen wel in. Zeker in combinatie met een rode wijn die wat rijker is aan tannine. Hierbij kunt u denken aan Cabernet Sauvignon, of een Toscaanse Sangiovese. Ook een goede wijn bij biefstuk is de Syrah van Bodegas Mureda.

Wijn bij steak

Een goede steak waar het bot nog in zit is heerlijk met een Cabernet Sauvignon. Bereidt u de steak op de barbecue, dan heeft een rosé wijn vaak de voorkeur, zoals Parra Jiménez La Oveja Negra Rosado rosé.

Wijn bij entrecote

Bij een heerlijk rosé gebraden entrecote kiest u voor Cabernet Sauvignon, Merlot of Languedoc Blends. Een aanrader is Auzolan Llavero Crianza rood, een mooie complexe wijn uit Spanje. Ook de Cuvée Pierre de Cartier uit Bordeaux is erg lekker bij entrecote.

Wijn bij gestoofd rundvlees

Bij gestoofd rundvlees geeft men de voorkeur aan een stevige Cabernet of de houtgerijpte CiuCiu Gotico. De Portugese Amoreira da Torre reserva is tevens een goede aanrader bij stoofvlees.

Wijn bij hamburgers

Een goede wijn kiezen voor bij hamburgers kan best lastig zijn; door sauzen als ketchup en mayonaise en garnering als uien wordt de keuze er niet makkelijker op. Met een Cabernet Sauvignon zit u gelukkig altijd goed. Ook Syrah Monastrell, en witte Macabeo en Airen zijn populair bij hamburger

Tot slot

Is het allemaal een beetje overweldigend? Maakt u zich geen zorgen, u hoeft niet te onthouden welke wijn bij welk eten past; Natrada levert met haar Organic Wine Concept handige schapkaartjes mee, waarop de mogelijke combinaties van gerechten en wijnen voor u worden beschreven. Lekker handig, toch?


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement