Terug naar blog overzicht

Wijn en lamsvlees

Wijn en lamsvlees

Lamsvlees is zeer smaakvol en eigenlijk heel eenvoudig te bereiden. Maar wat is nu echt goed lamsvlees? Hoe kan het bereid worden? En bovenal: welke wijn past er het beste bij?

Verschillen in lamsvlees

Voor we verder gaan met de bereidingswijzen en onze wijntips, moeten we u toch even wijzen op de verschillen die er in lamsvlees zitten. Die verschillen hebben te maken met de leeftijd van het lam toen het werd geslacht.

Hoewel de meningen hierover verschillen, kun je ervan uit gaan dat we spreken van een lam wanneer het schaap jonger is dan één jaar. En hoe jonger het lam, hoe malser het vlees. Zuiglammeren zijn dieren van 10 tot 12 weken oud. Deze lammeren hebben alleen nog melk gedronken, en er zit dan ook nog niet zo veel vlees aan de botten. Het vlees dat er wel aan zit is mager en licht van kleur, en heeft nog niet zo’n typische, scherpe smaak. Het vlees van lammeren die rond de vier of vijf maanden zijn, is bij de meeste mensen favoriet. Dit vlees is wat steviger dan dat van een zuiglam, heeft een rozerode kleur en die typische pittige smaak waar lamsvlees om bekend staat.

Haalt u lamsvlees bij de slager, vraag dan altijd hoe oud het lam was zodat u weet wat u van de smaak kunt verwachten. Hoe donkerder het vlees is, hoe ouder het lam. Kijk ook goed naar het vet; lamsvlees heeft wittig vet. Als het vet meer gelig is, dan kunt u ervanuit gaan dat het vlees afkomstig is van een volwassen schaap, en dat is weer een heel andere smaakbeleving.

Wilt u overigens echt kwalitatief hoogwaardig lamsvlees, dan is Texels lamsvlees een aanrader. Dit wereldwijd populaire lamsvlees is zeer zacht en smeuïg en heeft een licht zoutige noot. Texels lamsvlees is verkrijgbaar van april tot en met eind november.

Lamsvlees bereiden

U zou het wellicht niet verwachten, maar lam is een geweldige vleessoort om op de barbecue te bereiden. En dan bij voorkeur snel, boven een heet vuur. Op die manier is de buitenkant lekker knapperig en de binnenkant nog mals en sappig. Natuurlijk kunt u lamsvlees ook net zo goed in de pan of in de oven bereiden. Kruiden die erg goed samengaan met lamsvlees zijn rozemarijn, tijm, knoflook en salie. Met andere woorden, kruiden die de stevige smaak van het vlees complimenteren.

Lamsvlees en wijn

Lamsvlees heeft een typische, robuuste smaak. Het gaat dan ook het beste samen met een krachtige rode wijn, waarvan de smaak niet wegvalt bij het pittige lamsvlees. De Italiaanse Barolo Rood van Erbaluna heeft een krachtige en complexe smaak, fluweelzacht en tegelijkertijd zeer robuust. Dit is dan ook de perfecte wijn bij gerechten met lamsvlees. Een andere aanrader bij lamsvlees is de krachtige maar fruitige Dolcetto d’Alba Le Riste Rood, eveneens van Erbaluna.

Recept: Lamsvlees uit de oven met knoflook en rozemarijn 

Dit recept is heel elegant en lekker, en toch super simpel om te maken. Ideaal voor als u nog niet heel bekend bent met het bereiden van lam en hier graag een beetje mee wil experimenteren.

INGREDIËNTEN:

1 lamsbot van ongeveer 1,5 tot 2 kilo (ontbot)
1 theelepel verse tijm
2 theelepels verse rozemarijn
3 teentjes fijngesneden knoflook
4 eetlepels olijfolie
4 eetlepels rode wijn
1 theelepel grof zout
1 theelepel peper

Zo maakt u het:

U kunt de lamsbout zelf ontbotten middels de butterfly methode. Dit doet u door voorzichtig een insnede langs het bot te maken. Gebruik hiervoor een scherp mes. Snij rondom het bot zodat u het bot kunt verwijderen en u één lap vlees overhoudt. Vervolgens snijdt u het vet en de zenuwen weg. Leg het vlees plat op het aanrecht, bedek het met huishoudfolie en sla het plat met een deegroller of een vleeshamer. 

Doe de tijm, rozemarijn, knoflook, olijfolie en rode wijn in een kommetje en meng het goed door elkaar. Leg het lamsvlees op een groot diep bord (of in een ovenschaal) en giet de marinade eroverheen. Zet het geheel een kwartier in de koelkast. Ondertussen kunt u de oven voorverwarmen op 180 graden.

Haal het lamsvlees uit de koelkast en leg het in een ondiepe braadslee. Breng het vlees op smaal met zout en peper, en zet de braadslee in de oven. Braad het nu gedurende 50 minuten voor een medium-rare resultaat. Gebruik de resterende marinade om het vlees af en toe te bedruipen, zodat het niet uitdroogt.

Haal het lamsvlees uit de oven en bedek het losjes met aluminiumfolie. Laat het nog een kwartiertje rusten alvorens u het op tafel zet. Eet smakelijk!


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement