Terug naar blog overzicht

Wijn bij kaas - Fantastisch óf verschrikkelijk

Wijn bij kaas - Fantastisch óf verschrikkelijk

Er is nauwelijks een lekkerder combinatie denkbaar dan wijn bij kaas. Hoewel, ik heb ook wel eens de verkeerde wijn gedronken bij de juiste kaas en dat smaakte werkelijk afschuwelijk! Je kunt het ook omdraaien, ik had de juiste wijn te pakken maar de verkeerde kaas erbij genomen. In ieder geval was de rode wijn veel te zwaar bij de lichte kaas. Dat gaf een smaakvervorming van zowel kaas als wijn die mij nu nog doet gruwelen.

Anyway, wijn bij kaas kan dus een goede combinatie zijn. Er zijn echter wel een paar dingen om rekening mee te houden en als je dat bij de aankoop van kaas en wijn in basis meeneemt dan kan het nauwelijks misgaan. Het is ook leuk om een kaasplankje te maken en daarbij verschillende witte wijnen open te maken. Vervolgens proeven en met elkaar discussiëren over welke wijn wel of niet past. Dit is een bijzonder aangename manier om samen te genieten van wijn en kaas en te leren van elkaar.

In principe zou je denken dat lichtgekleurde kazen vaak ook bij witte wijnen passen. Dat is deels waar. Een witschimmelkaas als brie doet het heel goed bij wit, met name chardonnay. Maar kan ook heel lekker zijn bij een lichte rode wijn met niet teveel tannine, bijvoorbeeld de Drágora rood. Ook zou je brie of camembert goed kunnen combineren met rode of witte druivensap. Voor als het eens alcoholvrij moet zijn.

Bij geitenkaas (maar ook bij schapenkaas) past eigenlijk alleen een witte wijn. Hoe ouder de kaas des te steviger de wijn mag zijn. De wijn mag dan zelfs wat houtlagering hebben gehad. De ideale geitenkaas begeleider zijn in dit geval onze wijnen uit Zuid-Afrika van Lazanou. Denk aan de chenin blanc en viognier.

Hollandse kazen doen het eigenlijk altijd goed met rood. Hier mag je als richtlijn aanhouden hoe ouder de kaas, hoe steviger de wijn mag zijn. Jonge kaas doe het bijzonder goed bij de Bordinese rood uit de Abruzzen. Een jong-belegen kaas bij de Chianti van MontAlbano. Een belegen kaas bij de Valle reale Lupi reale rood. Oude kaas daarentegen matched fantastisch met een langhe nebbiolo van Erbaluna of, als je het een keer heel sjiek wilt doen, de Barolo van Erbaluna. Bij oude kaas gaat ook prima een Rosso di Montalcino of de wat duurdere Brunello. Brunello en Rosso di Montalcino zijn in dit geval van Il Paradsio di Frassina. Tot slot is een oude kaas (of heel oude kaas) ook heerlijk bij een Port, bijvoorbeeld van Quinta da Infantado.

Nog een paar tips; Italiaanse gerechten met kaas, of met Parmezaan doen het uiteraard goed met een Italiaanse wijn. Schijnbaar geldt hier dat waar de wijn gemaakt wordt het gerecht uit die regio al snel bijpassend is.

Bij kaasfondue, doen de Burgunders het altijd goed. Grauburgunder en weissburgunder van Engelhard zijn bijvoorbeeld ideaal in de kaasfondue maar ook om erbij te drinken.

Wist je dat Natrada een speciale kaas-kaart heeft? Welke wijn bij welke kaas. Handig om bij de koelvitrine te hangen, of voor de medewerkers als achtergrond informatie en hulpmiddel. Vragen? Bel ons gerust! 055-5337799


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement