Terug naar blog overzicht

Welke wijn past bij stamppot?

Welke wijn past bij stamppot?

De winter is al bijna weer voorbij maar toch willen we nog even aandacht besteden aan een typische winterse traditie. In De winter zetten we ’s avonds geregeld één van onze geliefde, oer-Hollandse wintergerechten op tafel: stamppot! U zou het wellicht niet verwachten, maar bij een heerlijke Hollandse stamppot past ook een goede wijn. In dit artikel geven we een aantal suggesties. Laat u inspireren!

Wijn bij stamppot boerenkool

Maakt u graag stamppot boerenkool? Dan moet u er rekening mee houden dat dit gerecht uit intense smaken bestaat; de stoere, vettige smaak van de worst, het aardse van de boerenkool en de aardappelen, het kruidige van de jus. Het is dan ook het beste om te kiezen voor een volle, stevige wijn met een diepe kleur en een intense geur. En dan het liefst nog een wijn met veel fruit en een zachte, ronde afdronk. Kies bijvoorbeeld voor de Zebro Tinto rood, een rijpe Portugese wijn met een soepele, zwoele smaak. Ook de Erbaluna Langhe Nebbiolo rood past prima bij stamppot boerenkool.

Wijn bij stamppot zuurkool

Stamppot zuurkool wordt vaak met spek gegeten. Ook serveren met een rode wijn dus? Wel, dat hoeft niet per se. Bij stamppot zuurkool kunt u namelijk ook prima een witte wijn serveren. Maar het intense smaakgeweld dat een goede stamppot zuurkool teweeg brengt vraagt om een niet al te droge witte wijn met een lekker stevig karakter! Zoals bijvoorbeeld de fruitige, expressieve Topo Verde Blanco van La Bodega de Pinoso.

Wijn bij hutspot

Bij hutspot kunt u zowel een volle rode wijn als een niet al te droge witte wijn serveren. Maar wat u verder bij de hutspot eet is ook belangrijk voor de wijnkeuze! Maakt u bijvoorbeeld klapstuk (gestoofd rundvlees van de klapribben) bij de hutspot, dan kunt u het gerecht toch het beste aanvullen met een volle rode wijn. Een goede keus is de krachtige Topo Verde Tinto Especial van La Bodega de Pinoso. Ook de Italiaanse Nero D’Avola Rood (Mont’Albano) is een ideale aanvulling op hutspot.

Wijn bij stamppot rauwe andijvie

Stamppot rauwe andijvie, dat doorgaans met gebakken spekjes wordt gemaakt, is typische winterkost die in staat is om de aanwezige zoete tonen in rode wijn te activeren. Wist u overigens dat een wijn met een lichte dosis tannine de voorkeur verdiend? Die tannine absorbeert namelijk het vet in het gerecht, waardoor er een geweldige harmonie ontstaat tussen de stamppot en de wijn. De Erbaluna Langhe Nebbiolo rood heeft zachte tannines, een mooie structuur en een stevige en elegante smaak.

Wijn bij stamppot met zalm

Wilt u lekker variëren met stamppot? Met een beetje creativiteit is er werkelijk van alles mogelijk. Denk bijvoorbeeld eens aan een stamppot met witlof en zalm, geserveerd met aardappelen en op smaak gebracht met crème fraîche, dille en een schijfje citroen! Zo’n gerecht is ideaal voor de liefhebbers van witte wijn, want die past hier natuurlijk het beste bij. Wij raden hierbij de Carnaval de Couronneau Blanc aan; de fruitige, minerale smaak van deze wijn sluit mooi aan op de zalm en de witlof.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement