Terug naar blog overzicht

Welke wijn past goed bij sushi

Welke wijn past goed bij sushi

Sushi wordt steeds populairder in Europa; de sushi-restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond en is ook een groeiend aantal supermarkten dat een sushi-assortiment aanbiedt. Maar wat drink je nu bij sushi? De meeste mensen zullen waarschijnlijk het eerst denken aan sake, een Japanse drank die ook wel rijstwijn wordt genoemd maar eigenlijk geen wijn is. Sushi gaat echter net zo goed samen met ‘echte’ wijn!

Sushi soorten

We onderscheiden verschillende sushi soorten, welke bijna allemaal rijst als basis hebben. Zo is er nigiri, een klein bolletje rijst met daarboven op een plakje rauwe vis. Maki zijn strips van rauwe vis of groenten die in rijst worden gelegd en in een zeewier worden opgerold tot een lange rol. Die rol wordt dan in 6 tot 8 stukken gesneden. Dan heb je ook nog uramaki, de “binnenstebuiten” variant van de maki; hierbij vormt niet het zeewier maar de rijst de buitenste laag. Temaki kun je letterlijk vertalen als ‘hand roll,’ en bestaat uit een soort puntzakje van zeewier waar de vis en rijst worden ingedaan, veelal met sla, dunne strips wortel of avocado. Ook sashimi – rauwe plakjes verse vis – worden vaak bij sushi geserveerd.

Een explosie van smaken

Omdat sushi uit verschillende ingrediënten bestaat en elk mini-gerechtje weer andere smaken heeft, is het vrijwel onmogelijk om één wijn aan te bevelen. Veel mensen denken dat sushi met witte wijn geserveerd moet worden, omdat de smakelijke Japanse hapjes veel vis bevatten. Maar ook rode wijn past heel goed bij sushi! Het belangrijkste bij het selecteren van wijn bij sushi is het vinden van een mooie balans. Als je zelf sushi maakt en je serveert een specifieke vissoort, dan kun je de wijn hier perfect op afstemmen. Maar omdat er doorgaans verschillende gerechtjes geserveerd worden, is het goed om een wijn te kiezen die over het algemeen goed combineert.

Enigszins zurige, frisse en fruitige wijnen

Sushirijst wordt gemaakt met azijn. Dat betekent dat sushi altijd een bepaalde zuurgraad heeft, en deze mag ook in de wijn terugkomen. Omdat er in sushi veel vette en halfvette vissoorten worden verwerkt (zoals zalm, tonijn en paling), is een frissere wijn een aanrader; dit zorgt ervoor dat de smaken in balans blijven. Sushi wordt doorgaans geserveerd met wasabi, verse gember en sojasaus. Daarom zijn wijnen met een licht zoete smaak ideaal; deze vullen dat pittige perfect aan. Kortom: sushi gaat het beste samen met lichte, fruitige wijnen.

Onze wijnaanbevelingen

Wanneer het aankomt op wijn bij sushi dan kunnen we de Scheurebe Feinherb Wit van Weingut Engelhard zeker aanraden. Deze zoete witte wijn heeft een mooie balans tussen restsuikers en zuren. Daardoor is hij lekker levendig en fris, met een fruitige, lichtzoete smaak. Ook de Riesling Spätlese Droog Wit, eveneens van Weingut Engelhard, smaakt zeer goed bij rijke visgerechten zoals sushi. Deze wijn heeft een krachtige, complexe smaak met zachte zuren en tropisch fruit en appel in de neus.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement