Terug naar blog overzicht

Wat zijn vitamines en antioxidanten?

Wat zijn vitamines en antioxidanten?

We weten allemaal dat vitamines en antioxidanten heel belangrijk zijn. Maar wat zijn het precies? En kunnen we ze alleen via ons voedsel binnenkrijgen, of werken ze ook wanneer ze in cosmetica worden verwerkt?

Vitamines

Vitamines zijn chemische verbindingen die we nodig hebben om gezond te blijven. Er zijn in totaal dertien verschillende vitamines. Ons lichaam is niet in staat om zelf vitamines aan te maken (met uitzondering van vitamine D), dus het is van essentieel belang dat we onze benodigde vitamines uit ons voedsel halen.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die de cellen in ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen, oftewel agressieve en schadelijke stoffen. Een bekend voorbeeld dat de werking van antioxidanten beschrijft is dat van de appel: nadat we een hap uit een appel nemen, kleurt het vruchtvlees al snel bruin. Dat komt doordat de appel reageert op de zuurstof in de lucht. Maar als we direct na het nemen van de hap een antioxidant zoals citroensap op de appel smeren, dan verkleurt het vruchtvlees niet.

Door te zorgen dat we voldoende antioxidanten binnenkrijgen, kan beschadigd weefsel sneller herstellen en kunnen onder andere kanker en hart- en vaatziekten worden voorkomen. Enkele voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E en de mineralen selenium en zink. Er zijn verschillende voedselsoorten die bekend staan om hun antioxiderende werking, waaronder bessen, noten, gember en kruidenthee.

De geneeskrachtige werking van bessen

Bessen behoren tot de oudste vruchten die door mensen geconsumeerd worden; al in de prehistorie behoorden bessen tot één van de meest belangrijke voedselbronnen. Er zijn veel verschillende soorten bessen, waaronder bosbessen, blauwe bessen, rode bessen, rozenbottels, gojibessen, veenbessen en vlierbessen.

Vrijwel alle voor mensen eetbare bessen bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten, die vrije radicalen in het lichaam vernietigen of neutraliseren. Onderzoek heeft uitgewezen dat het regelmatig eten van bessen een preventieve werking heeft tegen een breed scala aan ziekten. Maar men heeft ook ondervonden dat bessen niet per se gegeten hoeven te worden om te kunnen profiteren van de antioxiderende werking. We zien dan ook steeds meer verzorgingsproducten waarin bessen zijn verwerkt. De antioxidanten worden hierbij via de huid in het lichaam opgenomen. Bepaalde verzorgingsproducten met antioxidanten blijken zelfs effectiever zijn voor de bescherming van de huidcellen dan orale inname. Daar moeten we wel bij vermelden worden dat het huidverzorgingsproduct het juiste percentage antioxidanten moet bevatten, en op de juiste manier verpakt moet zijn; antioxidanten zijn namelijk zeer gevoelig zijn voor licht en zuurstof. Het is dus wel aan te raden om enigszins kritisch te zijn bij het aanschaffen van huidverzorgingsproducten met antioxidanten (geen potjes, wel pompjes en tubes).

Onze aanbeveling: Urtekram Nordic Berries

De nieuwe Nordic Berries verzorgingslijn van Urtekram bestaat uit verschillende producten, waaronder shampoo, conditioner, douchegel, handzeep en bodylotion. De producten zitten vol met vitaminen en antioxidanten van traditionele Nordic Berries zoals duindoorn, blauwe bessen, cranberries en rozenbottel. Het klimaat in de Noordse landen is ruw, en dit maakt het fruit sterk en krachtig.

Voor de Noren zijn de bessen al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van hun dieet.Verfrissende Noorse bloemen en bessen zorgen daarbij voor een heerlijke geur!

Bekijk hier de Urtekram Nordic Berries serie


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement