Terug naar blog overzicht

De verschillen tussen Natrue en Ecocert/Cosmos keurmerken

De verschillen tussen Natrue en Ecocert/Cosmos keurmerken

Wanneer je je een beetje verdiept in biologische cosmetica, dan zal het je ongetwijfeld zijn opgevallen dat er behoorlijk wat verschillende keurmerken zijn. Aan de ene kant is dat natuurlijk goed, want dankzij die keurmerken weten we of een product wel echt natuurlijk is, of het biologisch is, of het dierproefvrij is en of het fair trade is. Aan de andere kant kunnen al die keurmerken behoorlijk verwarrend zijn. De producten van ons merk Urtekram dragen bijvoorbeeld het EcoCert keurmerk, terwijl andere producten voorzien zijn van het NaTrue keurmerk. Maar wat zegt dat eigenlijk over die producten? Om wat meer duidelijkheid te creëren besteden we in dit artikel aandacht aan twee van de meest gebruikte keurmerken voor biologische cosmetica: NaTrue en EcoCert. En dan met name op welke gebieden deze twee certificeringen van elkaar verschillen.

Goed om te weten: het is voor cosmetica merken niet verplicht om hun producten te laten certificeren. Het wordt echter wel vaak gedaan omdat het handig is voor de consument en uit marketingtechnisch oogpunt een slimme zet is. Cosmetica merken moeten overigens altijd voor een certificering betalen.

Ecocert

Het Franse EcoCert, opgericht in 1991, is een certificeringsorganisatie die zich specialiseert in richtlijnen voor natuurlijke cosmetica. De organisatie draagt zorg voor zowel het opstellen van de richtlijnen als het controleren van de navolging ervan, en doet dit in maar liefst 80 landen.

EcoCert zal binnenkort fuseren met BDIH (Duitsland), Cosmebio (Frankrijk), ICEA (Italië) en Soil Association (Groot-Brittannië) in een nieuw keurmerk: COSMOS. COSMOS (COSMetic Organic Standard) wordt een Europese standaard die de zowel consumenten als producten straks meer transparantie en duidelijkheid moet verschaffen. COSMOS zal de huidige principes van het EcoCert keurmerk gaan hanteren. Deze zijn in grote lijnen als volgt:

Alle producten én ingrediënten moeten grotendeels van biologische oorsprong zijn.
Er wordt gebruik gemaakt van productieprocessen die milieuvriendelijk en veilig voor de menselijke gezondheid zijn.
Gebruik van genetisch gemodificeerde grondstoffen is uitgesloten.

Er mogen uitsluitend natuurlijke grondstoffen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld plantaardige oliën, vetten, wassen, kruidenextracten en essentiële oliën.

Dierproeven zijn op de eindproducten niet toegestaan, met uitzondering van producten die in China worden verkocht.

Urtekram producten zijn voorzien van het bekende konijntje. Dit gecertificeerde logo geeft aan dat er zowel op de grondstoffen als op de eindproducten geen dierproeven zijn uitgevoerd.

Natrue

NaTrue is een in Brussel gevestigde non-profit organisatie die zich sinds 2007 inzet voor het promoten en beschermen van natuurlijke en organische cosmetica.

NaTrue hanteert een systeem voor het keuren van producten, waardoor de producten in drie categorieën worden onderverdeeld:

Natuurcosmetica: bevat uitsluitend 100% natuurlijke ingrediënten.
Natuurcosmetica met bio-aandeel: bevat 100% natuurlijke ingrediënten met een minimum aandeel van 70% aan biologische ingrediënten.
Biocosmetica: bevat 100% natuurlijke ingrediënten met een minimum aandeel van 95% aan biologische ingrediënten.
Cosmetica met het NaTrue keurmerk mogen alleen op dieren worden getest indien de wet dit verplicht.

Tot slot

Zowel het EcoCert als het NaTrue certificaat garanderen natuurlijke cosmetica, die voor het grootste deel biologische ingrediënten bevat. EcoCert kijkt ook naar sociale omstandigheden bij het productieproces en staat dus geen dierproeven toe op de eindproducten (met uitzondering van producten die in China worden verkocht). NaTrue is ook tegen dierproeven, echter mogen producten met het NaTrue keurmerk wel getest zijn op dieren wanneer de wet dit verplicht. Met andere woorden, je bent met het NaTrue keurmerk niet verzekerd van een dierproefvrij product. Wil je 100% zeker weten dat een product geen dierlijke ingrediënten bevat? Zoek dan naar het Vegan Society logo. Wil je zeker weten dat er zowel bij de productie als bij de ontwikkeling van een product geen dierproeven zijn uitgevoerd? Zoek dan naar het logo met het bekende konijntje (zoals op onze Urtekram producten te vinden is) of de woorden ‘Not Tested On Animals.’

Het komt erop neer dat je de eigenschappen die jij belangrijk vindt voor cosmetica het beste per product kunt beoordelen. Je kunt dus het beste gewoon even het ingrediëntenlijstje nalopen, ongeacht de keurmerken die op de verpakking vermeld staan.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement