Terug naar blog overzicht

Veganisme

Veganisme

Het aantal vegetariërs in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen; momenteel telt ons land naar schatting zo’n 800.000 vegetariërs, wat neerkomt op ongeveer 5% van de bevolking.

Ook veganisme is in opkomst en wordt steeds normaler.

In dit blogartikel bespreken we wat veganisme precies inhoudt, en wat er allemaal komt kijken bij het aanschaffen van veganistische producten.

Wat is veganisme?

Veganisme houdt in dat men geen dierlijke producten gebruikt. Veganisten consumeren geen producten waar dierlijke ingrediënten in zijn verwerkt (dus geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing, enzovoorts). Daarbij dragen zij geen kleding of schoenen van leer, wol, bont of andere materialen die van dieren afkomstig zijn, en gebruiken zij geen verzorgingsproducten die dierlijke bestanddelen bevatten, of op dieren zijn getest.

Het komt erop neer dat dieren volgens het veganisme op geen enkele manier door mensen geëxploiteerd mogen worden.

Veganistische alternatieven 

Wanneer u kiest voor een veganistische levensstijl, dan moet u eigenlijk constant opletten op wat u koopt. Veganistische producten zijn namelijk nog lang niet zo vanzelfsprekend. Gelukkig komen er steeds meer merken bij die veganistische producten op de markt brengen. Hierdoor wordt het geleidelijk aan makkelijker om veganistische alternatieven voor alledaagse producten te vinden.

Natrada en veganisme

Natrada streeft naar het leveren van veganistische producten. Nagenoeg alle wijnen van Natrada zijn veganistisch. Wilt u hier meer over weten, dan kunt u onze eerdere blogpost lezen. Ook veel van de cosmetica producten die Natrada levert zijn veganistisch. Hieronder gaan we wat dieper in op veganistische cosmetica.

Dierproefvrij?

Het vinden van veganistische cosmetica producten was voorheen behoorlijk lastig; het merendeel van de cosmetica merken testte haar producten op dieren. En niet testen op dieren is natuurlijk één van de belangrijkste voorwaarden voor een veganistisch product.

Verbod sinds 2013

Sinds 2013 is er in de EU een verbod op dierproeven. In theorie zou dat moeten betekenen dat alle Nederlandse cosmetica merken dierproefvrij zijn, maar in de praktijk is dat helaas niet zo. Veel merken testen namelijk nog gewoon op dieren, alleen doen zij dit in landen waar het (nog) niet verboden is.

De wetgeving mag dan stellen dat producten die recentelijk nog op dieren getest zijn niet meer in de EU verkocht mogen worden, er zijn geen instanties die hier daadwerkelijk op controleren. Heel veel cosmetica producten die in de supermarkt en bij de drogist in de schappen liggen, worden dus nog steeds op dieren getest.

Vegan Keurmerk

100% dierproefvrije, veganistische cosmetica producten worden voorzien van het ‘Vegan’ logo. Hier moeten we echter wel een kanttekening bij maken: dit keurmerk is namelijk geen garantie voor natuurlijke cosmetica. Om een voorbeeld te geven: een product dat is samengesteld uit minerale oliën zou ook het Vegan keurmerk mogen voeren. Maar producten die minerale oliën bevatten zijn natuurlijk niet wenselijk.

Urtekram & Speick

Voor wie veganistische cosmetica producten zoekt, is Urtekram een aanrader. Alle producten van dit merk zijn veganistisch, met uitzondering van de lippenbalsem; deze bevat een kleine hoeveelheid bijenwas. Inmiddels heeft de Research & Development afdeling van Urtekram een alternatief gevonden, waar de bijenwas binnenkort door vervangen zal worden. Zodra dit gebeurd is, zijn alle producten van Urtekram 100% veganistisch.

Ook Speick levert een aantal producten met het ‘Vegan’ keurmerk.

Tot slot 

Veganisme zal in het begin wellicht lastig lijken, maar dat hoeft het niet te zijn. Wie zich een beetje inleest in veganisme, zal al snel merken dat er voldoende veganistische producten verkrijgbaar zijn waarmee een veganistische levensstijl haalbaar wordt. En dat aantal blijft alleen maar toenemen!

Er zijn tal van websites waarop uitgebreide lijsten met veganistische merken te vinden zijn. Ook kunt u kijken op verschillende sociale media pagina’s en fora waar mensen tips geven met betrekking tot veganisme. Om nog maar niet te spreken over alle apps die helpen een veganistische levensstijl te vergemakkelijken.

Hopelijk helpt dit artikel u een eindje op weg!


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement