Terug naar blog overzicht

Speick - Verslag van een bezoek aan bio-producent

Speick - Verslag van een bezoek aan bio-producent

Speick is dé fabrikant van Europa voor gecertificeerde biologische persoonlijke verzorgingsproducten. Afgelopen week bezocht Natrada haar trouwe partner Speick in Stuttgart. Speick is fabrikant van natuurlijke zepen en natuurlijke persoonlijke verzorgingsproducten. We doen inmiddels al weer bijna twintig jaar zaken met elkaar. Schreef ik eerder Stuttgart, officieel is de plaats waar Speick gevestigd is Leinfelden, een plaats die bijna tegen Stuttgart aangeplakt is.

Trein

Het was niet de goedkoopste optie, maar milieubewust als wij zijn kozen we om te gaan met de trein. De trein, dat hebben we geweten, vertraging op vertraging door uitvallende treinen. Gelukkig hadden we de reis ruim gepland en dat kwam in dit geval dan ook goed uit.

Vreemde eend

De zachte oranje kleur van het gebouw van de fabriek en kantoren valt meteen op en is een verademing op grauw industrieterrein. De kleur op het gebouw is overigens gekozen omdat de bekende Speick-zeep dezelfde zachte oranje kleur heeft.
Om het gebouw hangt een fijne geur van etherische oliën en de kruidige geur van Valeriaan, een kruid met een speciaal verhaal, waar ik zo nog op terugkom.

Overigens is Speick als producent van natuurlijke producten een beetje een vreemde eend in de bijt als je bekijkt welke fabrikanten nog meer in de buurt zitten; Mercedes, Porsche, Stihl, Bosch -allemaal merken die hun oorsprong vonden in Stuttgart. Bosch ligt zelfs om de hoe bij hun bedrijf.

Familiebedrijf

De exportmanager van Speick kennen wij al sinds wij startten met de samenwerking. Dat geldt ook voor de eigenaar, Wikhart Teufel. Hij is de derde generatie die eigenaar van het familiebedrijf is en inmiddels staat de vierde generatie klaar. Zijn twee dochters kozen voor een heel ander vakgebied maar zijn zoon was één van de drie kinderen die ons langs de productiefaciliteiten leidde en over een paar de bedrijfsvoering van zijn vader gaat overnemen.

Speick Valeriaan

De bedrijfsnaam Speick is afgeleid van het plantje ‘Speick’ dat de basis vormt voor de parfum die in vrijwel ieder Speick verzorgingsproduct terugkomt; het rustgevende Speick Valeriaan ofwel Valeriana Celtica. Het is een zeldzaam plantje dat biologisch gecertificeerd is en toch in de Oostenrijkse Alpen, in het wild geoogst wordt. Het plantje is door de Oostenrijkse Landsregering beschermd verklaard sinds 1930, maar Speick mag exclusief jaarlijks een kleine hoeveelheid laten oogsten.

Zeep

Speick is een van de weinige bedrijven die nog op grote schaal zeep maakt. De machines persen in indrukwekkende vaart zeepjes om vervolgens te worden ingewikkeld in vetvrij papier waarna automatisch een wikkeltje bij wordt gevoegd en het geheel in een doosje wordt geschoven.
Het fijne is dat de Speick Walter Rau zepen allemaal van plantaardige oorsprong zijn. In de persoonlijke verzorging series kent Speick meerdere lijnen. Een natuurlijke lijn producten die niet gecertificeerd is omdat er nog parfums worden gebruikt die niet zijn toegestaan volgens de Cosmos/Ecocert richtlijnen. Daarnaast is er een lijn die helemaal voldoet aan de Cosmos/Ecocert richtlijn en het keurmerk draagt. Kijk hier voor het volledige assortiment!

Scheercrème

Een apart verhaal is weggelegd voor de scheercrème. De Duisters slaan zichzelf niet zo snel op de borst maar voor de scheercrème maken ze toch een uitzondering. Gaandeweg de jaren heeft men ontdekt dat een schuimend effect ontstond bij gebruik van de scheercrème als men de ruwe grondstof in de fabriek liet staan en het liet gisten.
Geen chemische rommel dus om het schuimeffect te krijgen, puur een natuurlijk proces.

Tot slot

Wij wisten het al, maar werden opnieuw bevestigd in wat voor een bijzonder bedrijf dit is. De sfeer tussen de medewerkers onderling is uitzonderlijk goed en vrolijk. De producten, maar ook de verpakkingen zijn state-of-the-art en men besteedt zeer veel geld en tijd aan research en development (onder de bezielende leiding van Frau Gans). Speick heeft meerdere keren de Duitse Duurzaamheidsprijs gewonnen. Voor meer info, kijk ook eens op hun website!

Kortom: wij zijn trots op onze samenwerking met zo’n mooi bedrijf!


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement