Terug naar blog overzicht

Paella en wijn

Paella en wijn

Paella is oorspronkelijk afkomstig uit het Spaanse Valencia. In dit artikel vertellen we wat meer over het ontstaan van paella, op welke manieren het gegeten wordt en natuurlijk welke wijnen het beste bij dit populaire rijstgerecht passen!

Het ontstaan van paella 

Paella is een eenvoudig boerengerecht, ‘uitgevonden’ door de rijstboeren in de binnenlanden van Valencia. Zij maakten gebruik van de ingrediënten die ze bij de hand hadden; rijst werd gecombineerd met bijvoorbeeld konijn, kip of slakken. En zo ontstond de beroemde Paella Valenciana. De naam ‘paella’ is afkomstig van het Latijnse woord patella (pan). Maar er wordt ook wel gezegd dat de naam afkomstig zou zijn van de traditie dat de mannen één keer in het jaar voor de vrouwen kookten; zij gebruikten hiervoor altijd restjes van de voorgaande dagen. En ‘voor haar’ wordt vertaald naar para ella, of, zoals de Valenciaanse boeren het plat zeggen, pa’ ella.

Hoe paella wordt gegeten

Paella wordt gemaakt van een typische rijst; een korte, dikke ronde korrel, die veel vocht opneemt. Paella kan op vele manieren bereid worden, maar de basis bestaat altijd uit rijst, een zelfgemaakte bouillon, olijfolie, saffraan en tomato frito, een puree van gefrituurde tomaten. De paella wordt doorgaans geserveerd met plakjes citroen, die het rijstgerecht een nog intensere smaak geven.

Volgens de Spanjaarden smaakt paella het beste wanneer het samen met vrienden of familie wordt gegeten. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het eten van paella als een echte sociale traditie wordt beschouwd.

Er wordt een grote ronde pan met paella op tafel neergezet. Iedereen krijgt een lepel en eet vervolgens vanaf de rand van de pan naar het midden toe. Overigens eten niet alleen de Valenciaanse boeren hun paella op deze manier; ook in chique restaurants wordt het rijstgerecht op deze manier gegeten. In maart vieren de Valencianos de Fallas, een feest waarbij enorme poppen van papier-maché op straat worden verbrand. Ook hierbij speelt paella een rol; het is dan geen simpel boerengerecht meer, maar een ware feestmaaltijd.

Paella en wijn

Bij paella drinkt u natuurlijk een Spaanse wijn! De Topo Rood is een soepele rode wijn met een ronde, ongecompliceerde smaak en past perfect bij paella. Gaat u liever voor een rosé, kies dan bijvoorbeeld Topo Verde rose. Deze fruitige wijn heeft een mooie lange afdronk en smaakt net zo zonnig als Spanje zelf!

Recept voor traditionele paella

Wilt u zelf ook eens paella maken, probeer dan dit authentieke Spaanse recept voor paella met inktvis, mosselen, garnalen, kip, chorizo en erwten. Het recept is voor 6 personen. Dus nodig vooral uw familie of vrienden uit en eet de paella zoals de Valencianen dat doen – met zijn allen uit de pan!

Ingrediënten: 

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 fijngehakte ui
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 125 gram verse chorizoworst (in blokjes)
  • 2 kipfilets (in blokjes)
  • 350 gram ongekookte paellarijst
  • 1,25 liter kippenbouillon
  • 100 ml witte wijn
  • verse tijmblaadjes
  • 1 plukje saffraan
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 (pijl)inktvissen, schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • 2 tomaten (in kleine stukjes)
  • 75 gram tuinerwtjes
  • 12 grote schoongemaakte garnalen (geen Hollandse)
  • 500 gram mosselen, schoongemaakt en ontdaan van de baard
  • Handvol gehakte verse peterselie
  • 8 schijfjes citroen (voor de garnering)

Zo maakt u het:

Verhit de olijfolie in een pan (bij voorkeur een paella pan) op een middelmatig vuur. Voeg de ui, knoflook en peper toe en roer enkele minuten door. Vervolgens kunnen de kip, chorizo en rijst worden toegevoerd. Na 2 tot 3 minuten roert u de helft van de bouillon er door en kunnen ook de wijn, tijm en saffraan worden toegevoegd. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout en laat het nu ongeveer een kwartier pruttelen. Vergeet niet om af en toe alles even goed door te roeren. Daarna kunt u steeds weer wat bouillon toevoegen, net zo lang tot de rijst gaar is. Dan is het tijd om de inktvis, de tomaten en de erwten erdoor te doen. Laat het geheel nog twee minuten koken. Leg vervolgens de garnalen en de mosselen op de pan en bedek het geheel met aluminiumfolie. Laat het nog 3 tot 5 minuten pruttelen. Tot slot verwijdert u de aluminiumfolie en strooit u er wat peterselie overheen. Garneer de paella met de schijfjes citroen en serveer het gerecht rechtstreeks uit de pan. Buen provecho!


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement