Terug naar blog overzicht

PH-neutraal of niet PH-neutraal, dat is de vraag

PH-neutraal of niet PH-neutraal, dat is de vraag

‘Is deze shampoo pH-neutraal?’ Het staat vaak niet op de verpakking en vaak staat de  winkelier dan ook met zijn mond vol tanden. Tijd om je op weg te helpen met onze blog!

Zuur en basisch, hoe zat het ook al weer?

Even een korte uitleg. De pH-waarde is een waarde om aan te geven hoe zuur of basisch iets is. Daarvoor is een getallenreeks die loopt tussen 0 en 14. Het getal 7 wil dan zeggen dat een iets pH-neutraal is. Van 7 tot 0 is dan oplopend van licht zuur naar zuurder. Alles boven de 7 is dan weer basisch. Je raadt het al, hoe verder het oploopt naar 14, hoe basischer het wordt. Elke stap op deze schaal is een stap van x10. Bijvoorbeeld van 4 naar 6, is een stap van x100. Dus pH-4 is 100 x zuurder dan pH-6.

Het haar en de hoofdhuid

Het haar heeft een pH-waarde die zo rond de 4 ligt. Dat is dus aan de zure kant. Maar het gaat met haren wassen niet alleen om je haar, het gaat ook om de huid, de hoofdhuid wel te verstaan. En die is juist weer wat meer basisch, zo rond de 5-6.

Shampoo

Wanneer je shampoo gebruikt wordt de pH-waarde van de shampoo gemengd met de pH-waarde van je huid en haar. Hierdoor kan de pH-waarde van je haar en hoofdhuid meer zuur of basisch worden. Daarom is het belangrijk dat je producten gebruikt die in de buurt komen van de pH-waarde van je haar en hoofdhuid.

Welke shampoo heb je dan nodig?

Héél veel shampoos (het staat niet op de verpakking) hebben een pH-waarde die behoorlijk basisch is. Terwijl je net gelezen hebt dat huid en haar vrij zuur zijn. Het beste gebruik je dan ook shampoos waarvan de zuurgraad zo tussen 5 en 6 ligt. Als de pH-waarde van een shampoo te hoog is kun je allerlei vervelende problemen krijgen met je haar. Denk aan klitten, pluizig en minder elasticiteit.

Als de pH-waarde beneden de 6 komt te liggen heeft het juist een positief effect op haar en hoofdhuid. De natuurlijk huidflora wordt beter, betere hydratie, meer weerstand tegen schimmels en tegen jeuk en roos. Een shampoo die pH-neutraal is (7), is dus niet genoeg. De shampoo mag gerust een beetje zuur zijn.

Urtekram producten en PH-neutraliteit

Alle Urtekram producten zijn biologisch gecertificeerd en Urtekram maakt geen gebruik van parabenen en weekmakers. Maar Urtekram heeft nog een belangrijk voordeel; handzeep, shampoo en douchegel hebben allemaal een pH-waarde tussen de 5 en 6. Zelfs de blokjes zeep van Urtekram hebben een pH-waarde die bijna neutraal is. Dat is beste bijzonder want de meeste merken zitten zo rond de, schrik niet, pH-9. Wist je dat alle producten van Urtekram ook veganistisch zijn? Waarom dat belangrijk is, lees je hier!

Vragen? Neem gerust contact met ons op.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement