Terug naar blog overzicht

Deodorant met of zonder aluminium

Deodorant met of zonder aluminium

De afgelopen jaren doen er hardnekkige geruchten de ronde over de aanwezigheid van aluminium in deodorant, en de mogelijke gezondheidsrisico’s die dit met zich zou meebrengen. In dit artikel vertellen we daar wat meer over, en bieden we een natuurlijk alternatief.

Het verschil tussen deodorant en anti-transparant

Deodorant (dat in het latijn letterlijk ontgeurder betekent) gaat zweetgeurtjes tegen door deze te voorkomen of door ze te verdoezelen met een sterkere geur.

Een anti-transpirant daarentegen gaat het zweten zelf tegen; hierdoor ontstaat er ook minder geur. Veel moderne deodoranten hebben echter ook een zweetremmende werking. Die zweetremmende werking wordt bereikt door het toevoegen van aluminium. 

Werking van deodorant met aluminium

Aluminium zorgt ervoor dat de poriën in de oksels zich sluiten, waardoor men op die plekken niet meer zweet. Daarbij reageert het aluminium met de elektrolyten in zweet, waardoor de zweetklier kanalen als het ware ‘verstopt’ raken en dus geen zweet meer uit kunnen scheiden. Zweten is echter een natuurlijk proces om de lichaamstemperatuur te reguleren, én helpt om afvalstoffen via de huid af te voeren. Bovendien kan een teveel aan aluminium ernstige risico’s met zich meebrengen.

Toegestane hoeveelheid aluminium

Volgens de richtlijnen van de EU is aluminium veilig, mits men wekelijks niet meer dan 1 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt. Dus stel u weegt 60 kilo, dan zou u maximaal 60 milligram aluminium binnen mogen krijgen. Uit onderzoeken blijkt echter dat mensen gemiddeld tussen de 14 tot wel 250 milligram aluminium per week binnen krijgen. Dit is dus met name voor kinderen en mensen met een lager gewicht dus een behoorlijk probleem.

Mogelijke risico's van deodorant met aluminium

Een gezond lichaam is in staat om een teveel aan aluminium uit het systeem te ‘filteren.’ Dit plast u dan gewoon uit. Maar als uw nieren niet optimaal functioneren, of als u teveel aluminium binnenkrijgt, dan kan dit allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Hoge concentraties aluminium zijn giftig, en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van overgevoeligheid en allergische reacties, nierfunctie stoornissen, borstkanker en Alzheimer.

Natuurlijke deodorant zonder aluminium

Steeds meer mensen worden zich bewust van de risico’s van teveel aluminium, en stappen over op een aluminiumvrije deodorant, of zelfs een deodorant die volledig uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer merken die op deze toenemende vraag inspelen. Wilt u zeker zijn van een natuurlijke deodorant die geen aluminium bevat? Kies dan voor Speick of Urtekram. Beide merken bieden deodoranten die geen aluminium bevatten en de poriën niet afsluiten.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement