Terug naar blog overzicht

Alles wat u moet weten over het Cosmos keurmerk

Alles wat u moet weten over het Cosmos keurmerk

De keurmerken BDIH en Ecocert zijn gefuseerd in een nieuw keurmerk: COSMOS. In dit artikel vertellen we u alles dat u moet weten..

BDIH-vereniging

De BDIH-vereniging is een non-profit organisatie die zich bezighoudt met geneesmiddelen, gezondheidsproducten, voedingssupplementen en persoonlijke verzorgingsproducten. In 1996 ontwikkelde de BDIH-vereniging, in samenwerking met een aantal marktleiders op het gebied van natuurlijke cosmetica, een uitgebreide verzameling van richtlijnen voor het certificeren van natuurlijke cosmetica.

ECOCERT

Ecocert werd geïntroduceerd in 2003 en was de eerste certificeringsinstantie die zich specifiek richtte op het ontwikkelen van standaarden voor natuurlijke en biologische cosmetica. Ecocert biedt momenteel steun en begeleiding bij het certificatieproces van meer dan duizend verschillende bedrijven.

COSMOS

COSMOS (COSMetic Organic Standard), is een Europese standaard die ontwikkelt is door vijf instanties: dat zijn niet alleen de BDIH (Duitsland) en Ecocert (Frankrijk), maar ook Cosmebio (Frankrijk), ICEA (Italië) en de Soil Association (Groot Brittannië).

In 2002 kwamen deze organisaties bij elkaar om hun standaarden, die door meer dan 1600 bedrijven in meer dan 45 landen worden gebruikt, gelijk te stemmen. De organisaties erkenden dat het in het belang van zowel de industrie als de consument was om een enkele, geharmoniseerde standaard te ontwikkelen die meer transparantie zou bieden voor alle betrokkenen. Dus begonnen ze samen te werken. Na jaren van complexe onderzoeken en technische discussies creëerden zij COSMOS.

De COSMOS standaard wordt beheert door de AISBL, een internationale non-profit organisatie in Brussel.

COSMOS maakt gebruik van de principes in de Ecocert standaard (januari 2003). Dit betekent dat alle fabrikanten die onder het keurmerk vallen zich moeten houden aan minimale gemeenschappelijke eisen wat betreft ingrediënten, productie en fabricageprocessen voor natuurlijke cosmetica, en minimale gemeenschappelijk eisen voor welke bestanddelen biologische moeten zijn en in welke percentages.Het concept van “groene chemicaliën” behelzen en uitbreiden.

Urtekram & Speick

De introductie van dit nieuwe keurmerk betekent dat fabrikanten moesten controleren of hun producten aan de voorschriften van COSMOS voldeden. Voor het merk Utrekram, dat al aan de Ecocert standaarden voldeed, veranderde er weinig. Speick, wiens producten voorzien waren van het BDIH-vereniging keurmerk, heeft haar receptuur hierop aangepast.

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement