Mont'Albano in het hart van Friuli

Mont-Albano

Mont'Albano ontstond in 1985 in het hart van Friuli Venezia Giulia. Mauro Braidot volgde zijn intuïtie door, in tegenstelling tot de meerderheid van de producenten van de tijd, zijn 5 hectare wijngaard om te schakelen naar biologische productie.

Het bedrijf groeide al snel dankzij zijn filosofie en zijn uitstekende Friuliaanse wijnen. In 1998 werd de wijnmakerij uitgebreid en werd Mont'Albano sas opgericht.

Regionale producenten

Naast de eigen druivenoogst begon Mont’Albano ook met de verwerking van druiven van loyale regionale producenten. Met de strenge principes die Mont'Albano hanteert, kon op deze wijnen ook de merknaam Mont’Albano worden gezet.

Vervolgens werd het assortiment uitgebreid met Venetiaanse wijnen, maar ook wijnen uit de Abruzzen en wijnen van Sicilië werden toegevoegd.

Mont’Albano werkt al 30 jaar samen met dezelfde wijnmakers die de druiven volgens de bio-principes produceren en bio-gecertificeerd zijn.

In Friuli zit de oervader van het project, Mont'Albano Agricola. Hier wordt een scala aan nichewijnen gemaakt die gezien mogen worden als het vlaggenschip van de gehele lijn.

Filosofie

De filosofie die Mont’Albano wil uitdragen is dat duurzaamheid binnen de biologische landbouw geen teruggang naar het verleden is, maar een innovatie die de huidige technologieën combineert met de ervaring van de wijnmakers. Bij het bewerken van het land worden natuurlijke en niet-chemische producten gebruikt om de gezondheid van de druiven te bevorderen. Deze manier van werken, in combinatie met het gebruik van streekgebonden druiven, zorgt op haar beurt weer voor de eigenheid van de wijnen.

Regio

De wijngaarden van Mont’Albano zelf liggen in de oostelijke glooiende heuvels van Friuli, in de gemeente Povoletto, op slechts 9  kilometer van de stad Udine. Er wonen slechts 5500 mensen en het gemeentelijke grondgebied heeft een gemiddelde hoogte van ongeveer 120 meter boven de zeespiegel. Door een combinatie van klimaat, de vruchtbaarheid van de bodem en de eeuwenoude overgedragen tradities is dit gebied altijd goed geweest voor landbouw. Met name voor de productie van wijnen wordt het gebied geroemd, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Een groot deel van Povoletto economie is gebaseerd op wijnproductie.

Povoletto deelt dezelfde historische achtergrond als veel andere gemeenten in de provincie Udine. Het werd grotendeels gekoloniseerd door het Romeinse Rijk in de periode tussen de eerste eeuw voor Christus en de eeuwen erna. Romeinse troepen veroverden een groot deel van de huidige Friuli Venezia Giulia en voerden een geleidelijk proces in van landverdeling.

De boeren in deze regio verfijnden door de eeuwen heen constant hun teelttechnieken. Het is die expertise waaraan Mont’Albano haar succes in de wijnsector sinds de vorige eeuw te danken heeft.

Naar alle MerkenBekijk de producten van Mont'Albano

Elke maand nieuwe producten, aantrekkelijke acties en scherpe aanbiedingen

Blijft u graag op de hoogte?
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Wij wijzen u op ons privacystatement